Telefon Santrali alırken dikkat edilmesi gereken konular ?

Telefon Santrali alırken dikkat edilmesi gereken konular ?

Ofisinize  telefon santrali  ve diğer iletişim ürünlerini  satın almadan önce , ihtiyaçlarınızın doğru tespit edilmesi önemli bir konudur. Bu hazırlık aşaması , satın alınacak ürün özelliklerini tanımanız , alacağınız ürünlerin ekonomik ve fonksiyonel olması adına fayda sağlayacaktır.

Günümüz dünyasında haberleşme araçları hızla kabuk değiştirmekte , ihtiyaçlarımıza cevap verebilmek adına sürekli daha fonksiyonel olmakta ve nihayet işler sürekli daha karmaşık hale gelmektedir. Potansiyel kobiler veya firma sahipleri veya mevcut yapılarını değiştirmek isteyen  siz yöneticiler  , bu karmaşayı aşmak adına profesyonellerin görüşlerine , tecrübelerine önem vermenin yanı sıra , karar vermekte zorlanıyorsanız aşağıda açıkladığım adımları dikkatle okuyunuz.

Firmanız telefon santrali hangi tip dış hat ile işdünyasına bağlantılı olacak ?

Harici hat yapısının belirlenmesi , aslında telefon santralinizin yapısının belirlenmesinde en önemli parametrelerden biridir.Bugün Türkiye’nin yerel operatörü olan ve herkesin yakından bildiği Türk Telekom A.Ş. dışında ,  UMTH operatörleri olarak adlandırılan ve alternatif operatörler olarak tanımlayabileceğimiz farklı firmaların ses taşıma ve tesis etme lisansları ( yetkileri ) var.Bundan kısa bir süre önce bu operatörlerin çalışma alanı olan internet üzerinden ses taşıma yetenekleri (kısaca VOIP) yeterince başarılı olmadığından tavsiye edilmiyorlardı. Ancak bir süredir bu alanda  yapılan yatırımlar netice verdi , internet hızının fiber optik kabloların kullanımlarının yaygınlaşması ve diğer yatırımlar vasıtası ile VOIP (voice over IP : Internet Protokolü üzerinden ses taşıma ) kanalları sesin taşınmasında en az yerel operatör kadar kaliteli hizmet vermeye başladı.

Alternatif operatörlerin servis ettiği hatlara , yani internet üzerinden(VOİP) servis edilen hatlar camiamızda SIP DIŞ HATLAR şeklinde tanımlanıyor.Ve işin güzel tarafı , yerel operatörün servis ettiği analog yapıdaki dış hatlardan farklı olarak , bu hatlardan sabit bedel alınmıyor.  SIP dışhatlar mevcut internet hattı üzerine tanımlanıyor . Bu sayede hem internetiniz çalışırken hemde konuşma yapabiliyorsunuz .Bu noktaya kadar evlerimizdeki analog yapıdan çok farklı değil ancak fark şu ki ; SIP hatları çoklayabiliyorsunuz , yani operatörünüzle yapılacak sözleşmede kaç dış hatta ihtiyacınız olduğunu ( aslında kaç konuşma kanalı olacağına karar  vermek daha doğru olacak ) belirliyorsunuz , ve böylece aynı hat üzerinden internet çalışırken beraberinde , örneğin 4 ses kanalıda birlikte tesis ediliyor.

Bunları neden anlattım ?

Eğer SIP DIŞ HAT  kullanıcısı olmaya karar verdiyseniz , santralinizin yapısı da SIP dış hatları desteklemelidir.Bu noktada IP Telefon Santrali aramaya başlamalısınız.(Ankara , Çankaya Karel Yetkili Satıcı Ve Teknik Servisiyiz ,  Lütfen not ediniz : 0312 4350001)

Başka ne tip DIŞ HAT bağlantı şekilleri var ?

Halen en yaygın kullanımda olan dışhat şekli : ANALOG DIŞ HATLARDIR. Bunun dışında ISDN hatlardan bahsetmek gerekiyor.Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi olarak adlandırılan bu teknoloji ile kullanıcılara çevrimli sayısal bağlantı kurma olanağı sunulur. ISDN DIŞHATLAR ikiye ayrılıyor. BRI ISDN  hizmeti küçük ofis ve ev kullanıcıları için uygun olurken daha yüksek band genişliğine sahip PRI ISDN: kurumsal çözümlerde kullanılmaktadır.Yaklaşık 2 Mbps band genişliğine sahip PRI hizmeti, Avrupa standardında (E1 PRI) 30 tane 64 Kbps’lik kanala sahiptir ve her bir kanal bağımsız olarak kullanılabilir. Daha az kanala sahip olan BRI hizmetinde ise 2 tane 64 Kbps’lik veri kanalı, 1 tane de 16 Kbps’lik D olarak adlandırılan kanal vardır. D kanalı daha çok kontrol amaçlı kullanılmaktadır. ISDN hizmetlerinde birden çok kanallar aynı anda farklı gereksinimler için kullanılabilirler. Örneğin E1 PRI hizmetinde 30 tane telefon konuşması yapılabilir veya aynı anda kanallardan bir kısmı ses, bir kısmı veri aktarımı için kullanılabilir. Bütün bunlar ne demek ? PRI ISDN 30 kanala nerede ihtiya ç duyulur?

Öncelikle , Santralimizin dış hat sayısını nasıl belirleriz?

Tecrübelerime göre ; santralinizi kullananların sayısının, yani dahili abone sayısının yüzde 25 nin aynı anda dış hatlar vasıtası ile ofis dışı görüşmeler yapabileceğine hazırlıklı olmalısınız. Asla bu kadar görüşme aynı anda olmaz şeklinde düşünseniz bile , kullanıcı sayınızın %25 i oranında dış hattınız olmalı dır , dünya standartıdır.Bu orandan yola çıkarsak bir PRI ISDN devreye karar verecek olan kurum veya kuruluş yetkilisinin, yöneticisinin en az 100 kadar kullanıcısı , çalışanı olmalıdır diyebiliriz.

30 ayrı analog dış hat devresi ile 1 PRI ISDN hat arasında ne fark var ?

Konuşma kanal sayısı adına herhangi fark olmamakla birlikte ( 1 PRI devre de aynı anda 30 kanal görüşmeye müsaittir) ISDN hat tek bir devre çalıştığı gibi  bazı fonksiyonel hizmetleri beraberinde getirir.Santrallerde kullandığımız en belirgin özelliği şudur ki :

Eğer PRI hat almaya karar verdiyseniz , beraberinde sunulan hizmetlerden yararlanmayı da bilmelisiniz.Bir önceki bölümde SIP dış hatta karar verildiğinde nasıl ki bir IP santral alma gereksiniminiz mecburi ise , PRI dış hattın alınması durumunda da ISDN PRI desteği olan bir santral edinmelisiniz.En belirgin faydası ; kalabalık personelin çalıştığı bir ortamda , sekreterinizin işi yoğun olacaktır, 30 kanaldan gelen çağrıların sayısı kimi zaman tek bir sekreterin yetişmesine olanak vermeyebilir yada mevcut sekreterinizi yazı ve döküman hazırlama işlerinde kullanmak isteyebilirsiniz.ISDN PRI hat bu durumda etkin fonksiyonu ile ön plana çıkar.Firma çalışanlarınızın dahili numaraları aynı zamanda önüne konulacak lokal ön prefix i ile beraber dışarıdan doğrudan aranabilir duruma gelir.Bu sayede dahili numarasını bildiğiniz personelin numarasının önüne 3 digitli ön prefixi yerleştirildiğinde aranılan dahili hat direk hatta dönüşür ve aranılan numara sekreteryada çalmak yerine doğrudan abonenin kendisinde çalar.Hem ilave sekreter maliyetinden tasarruf sağlar , hemde gereksiz görüşmelerin önüne geçilip doğrudan hedef personel aranarak zaman kaybı önlenmiş olur.Senaryonun kusursuz çalışabilmesi için  dikkat edilmesi gereken en önemli konu :  dahili abonelerin numara planlarının kusursuz yapılmasıdır.

Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestiletisim.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group